”CUNUNA DE PE SOMEȘ” A OFERIT MĂRȚIȘOARE MUZICALE PENTRU DOAMNELE DIN BISTRIȚA ȘI MUREȘ. INVITAȚI SPECIALI SAVA NEGREAN BRUDAȘCU ȘI NELU ȘOPTEREAN

Un program artistic deosebit le-a fost oferit tuturor doamnelor din municipiul Bistrița de către membrii ansamblului profesionist ”Cununa de pe Someș” Bistrița, invitaţi speciali fiind doamna cântecului popular românesc, Sava Negrean Brudașcu, una din cele mai apreciate cântărețe de muzică populară care promovează folclorul transilvănean, şi îndrăgitul artist mureşan Nelu Şopterean, colaboratori permanenţi ai ansamblului.
Spectacolele dedicate zilei femeii au continuat în acest sfârșit de săptămână și la Solovăstru, unde Primăria şi Consiliul local au găzduit un eveniment folcloric în cadrul căruia invitat special a fost ansamblul profesionist ”Cununa de pe Someş” a Palatului Culturii Bistriţa - manager prof.dr. Dorel Cosma.
Evenimentul a debutat cu un obicei folcloric specific sezonului de iarna, reprezentat de șezătoare, datină ce avea loc în serile tuturor zilelor lucratoare, locul de desfășurare fiind anunțat din timp. Gospodina în casa căreia avea loc întrunirea se pregătea cu băutura și mâncare, anunța flăcăii, în cazul în care aceștia nu se informau singuri de mersul șezătorilor. Odată cu lăsarea întunericului, femeile porneau cu furca de tors către casa în care avea loc șezătoarea. În cazul în care șezătoarea avea drept scop întrajutorarea, după sosirea tuturor invitatelor, acestora li se distribuia în mod egal cantitatea pe care o aveau de tors în acea noapte. Când șezătoarea era doar un simplu prilej de întrunire comunitară, fiecare își aducea de acasa ceea ce avea de tors. Șezătoarea odată începută, participantele făceau schimb de informații referitoare la viața cotidiană din sat și comentau evenimentele cele mai importante petrecute în propria comunitate sau în localitățile învecinate. Atmosfera creștea în veselie și bună dispoziție iar cu această ocazie jucau chiar și bătrânii din vecini, invitați la șezătoare.
Spectacolul, prezentat de către Marioara Sigheartău, a continuat cu artiştii profesionişti ai Palatului Culturii din Bistrița care au prezentat un tablou complex cu jocuri din toate zonele etnofolclorice din România în coregrafia maestrului coregraf Teodor Puşcaş, iar în acompaniamentul orchestrei condusă de Alexandru Demeter cântecul a fost adus de Mărioara Sigheartău, Petre Petruse, Anton Todică, Cornelia Hoha, Teodora Simionca și Viorel Spînu, artiştii bistriţeni fiind aplaudaţi la scenă deschisă de către publicul din sala de spectacole a comunei Solovăstru.
Nelu Șopterean, cunoscut interpret de muzică populară de pe valea mureșului, a fost invitat special în cadrul spectacolului și a susținut un frumos moment artistic pentru publicul aflat în număr mare la eveniment.
Dorim să aducem mulțumiri doamnei Florentina Batori, coordonatoare a ansamblului ”Coronița” din Solovăstru - membru al Asociației Naționale de Folclor din România - care a făcut posibil acest eveniment și care i-a primit într-un mod deosebit pe artiștii bistrițeni.

 Doris Cosma