1 MARTIE 2017 - A VENIT PRIMĂVARA !

Data de 1 Martie simbolizează venirea primăverii, fiind ziua în care bărbații le oferă mărtișoare fetelor, traditia Mărțișorului rămânând un obicei modern și astăzi, desi a început acum mii de ani.

Tradiţia Mărţişorului, care este una veche de aproximativ 8.000 de ani, este legată de prima zi de primăvară, de credinţele şi practicile agrare ale dacilor, care confecţionau, peste iarnă, şiraguri de pietricele albe şi roşii, purtate la gât începând cu 1 martie. Aceste mărţişoare simbolizau împletirea armonioasă dintre principiul feminin (roşu = foc, sânge, soare) şi principiul masculin (alb = limpezimea apei, înţelepciune).

Astfel, dacă nu știai de ce se dau mărțișoare de 1 Martie, trebuie să știi că acestea au însemnat încă de la început un talisman, o amuletă care era aducătoare de noroc celui ce o purta. În credinţele dacilor, aceste amulete erau purtate până când înfloreau copacii, pentru ca apoi să fie atârnate de crengi, pentru a aduce fertilitate şi spor în gospodărie, conform libertatea.ro.

De foarte multe ori, mărțișorul este însoțit și de un buchețel de ghiocei sau de zambile, flori ce sunt simbolul primăverii.

Se spune că persoană care poartă mărţişor mai multe zile consecutiv, în perioada 1- 9 martie (în unele zone mărţişorul se poartă fie pe toată perioada lunii martie, fie până la Florii, fie până la sărbătoarea Sfântului Gheorghe, fie până la zărirea primului copac înflorit) va avea noroc tot timpul anului. Pentru persoană respectivă, restul anotimpurilor vor fi precum primăvară. Pline de speranţa, de început, de căldură, de optimism… 

În intervalul 1-9 martie se aleg şi Babele pentru a vedea cum îţi vor fi zilele în anul respectiv. Legende străvechi ne spun că de zilele Babelor, baba Dochia obişnuieşte să toarcă şi să îşi scuture cele nouă cojoace, unul câte unul, în fiecare din cele nouă zile. În zonele din Ardeal, femeile nu trebuie să lucreze cu fusul cât timp durează “Babele” pentru a nu atrage asupra lor mania şi blestemele Babei Dochia.

sursa:http://www.ziuaveche.ro/cultura-religie/cultura/1-martie-martisorul-%E2%80%93-traditii-semnificatie-si-origine-152639.html/

Astăzi, de 1 Martie, întreg colectivul Palatului Culturii Bistrița urează tuturor doamnelor și domnișoarelor ”La mulți ani”, o primăvară însorită, sănătate multă, iubire în inimă și numai veselie !

Acum un an de zile, vă invitam cu drag să luați parte la inaugurarea Palatului Culturii Bistrița, zi în care la Bistrița  au concertat artiștii Orchestrei Filarmonice din Iași, dirijați în prima parte de Alexandru Ilie și Aurel Bălae, orchestra ieşeană interpretând compoziţii devenite celebre, semnate de W.A. Mozart, Giuseppe Verdi, Johann Strauss, Franz Lehar, Georges Bizet şi alţii. 

În acest an, de 1 martie vă invităm la o seară de teatru, un spectacol inedit, o premieră cu binecunoscuții actori bucureșteni: Dan Tudor, Afrodita Androne, Dragoș Ionescu, Tudorel Filimon, Orodel Olaru, Narcisa Pintea și Florin Dobre - ”O noapte furtunoasă” - celebra comedie în regia lui Dan Tudor. 

Gongul de deschidere se va auzi la ora 18:00, în sala mare de spectacole a Palatului Culturii Bistrița !

Doris Cosma