Ana Dragu: Oamenii puternici sunt de fapt cei mai fragili

Avem tendința, greșită, de a împărții oamenii în oameni puternici și oameni slabi. Pentru că așa am fost crescut, cu îndemnuri părintești din categoria: fii tare, ești un pămpălău, dacă te bat colegii, dă înapoi, nu te lăsa călcat în picioare, dacă vii acasă plângând îți dau și eu câteva să ai de ce plânge, în viață există doar învingători și ratați, și altele pe care cu siguranță le-ați auzit, sau chiar trăit pe pielea voastră.
 
Idei preconcepute precum cea că depresia este o stare pe care o avem cu toții și din care ține doar de noi să ieșim, că bolile psihice sunt blesteme de sus, că părinții sunt întotdeauna vinovați de sănătatea mintală a copiilor și că tratamentele psihiatrice distrug pacienții care oricum sunt niște accidente ale naturii de care trebuie să ne ferim.
Realitatea este cu totul alta. Oamenii ”puternici” sunt în realitate cei mai fragili. Pentru a nu claca, au nevoie de dragoste, de susținere în momentele grele, de prieteni, care să le fie alături la bine și la greu, de validare și recunoaștere. Oamenii puternici, repet, sunt cei mai fragili.
 
Pe de altă parte, nu există oameni slabi. Doar oameni fără sprijin, cu boli pe care nu le-au cerut, cu situații limită în care nu vor să fie, oameni ca noi toți, care au nevoie de dragoste și suportul pe care societatea și sistemul medical și social nu li-l oferă. Ei sunt cei lăsați mereu în urmă, cei mai singuri dintre cei singuri.
Pentru ei, am conceput un proiect, în parteneriat cu Palatul Culturii și Spitalul Județean, Secția de Psihiatrie, prin care dorim să le oferim experiențe inedite, grijă și suport, să îi valorizăm și să îi încurajăm să își exprime tragediile și ideile originale prin artă.
 
Proiectul ”Neurodiversitate și Creativitate – intersecții culturale” începe azi. Timp de o săptămână în cadrul Secției de Psihiatrie Adulți vor avea loc ateliere de creație împreună cu pacienții, oameni puternici și frumoși pentru integrarea și recuperarea cărora medici cu suflet se luptă în fiecare zi.
Sper să ne fiți alături în acest demers de suflet, plin de surprize, să descoperiți potențialul și talentele pacienților internați în această secție . Haideți să îi încurajăm împreună! Atelierele de pictură sunt susținute de marele prieten și artist vizual Paul Mureșan și de psihologii și personalul din cadrul secției.
Nu uitați, oamenii puternici sunt cei mai fragili. Știu prea bine lucrul ăsta.
Proiectul este finanțat de AFCN.
Sursa text/ foto: FB Ana Dragu