CONCERT EXTRAORDINAR ÎN 6 MAI LA BISTRIȚA!

Orchestra de cameră „Franz Liszt” a fost fondată în anul 1963 de către foştii studenţi ai Academiei de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta.

Repertoriul său variază de la Monteverdi până la muzica unor compozitori contemporani.

János Rolla, unul dintre valoroşii violonişti maghiari, a fost dirijorul / concert maestrul orchestrei încă de la începuturi.

Orchestra a efectuat / are în palmares peste 200 de înregistrări sub sigla Hungaroton, şi alte câteva discuri înregistrate sub sigla / pentru CBS, Teldec, EMI, Erato, Denon şi Sony Classical.

De asemenea, orchestra a primit trei premii Grand Prix ale Academiei Franceze de Discuri din Paris, inclusiv unul pentru înregistrări cu „cantatele” lui Handel şi unul pentru „motetele” lui Vivaldi, primind totodată şi numeroase premii „Record of the Year” în Ungaria.

Orchestra prezintă anual 30-35 de concerte în ţară, dar efectuează şi numeroase turnee în Europa, în Statele Unite şi în Japonia şi a participat / a fost prezentă la festivaluri importante precum cele din Besançon, Edinburgh, Bath, Flanders, Helsinki, Lucerne, Montreaux şi Salzburg.

Orchestra a colaborat cu mai mulţi instrumentişti remarcabili, dintre care îi amintim pe Jean-Pierre Rampal, Maurice André, Martha Argerich, Mstislav Rostropovich, Henryk Szeryng, Yehudi Menuhin şi Isaac Stern.