CORNEL UDREA: CE AM FOST?

Sunt un om trecut de prima și de a doua bătrînețe. La a treia ies și trag ușa după mine.
Retrospectivă umoristică: ce am fost ? Un naiv incurabil, un idealist cronic. În decembrie ' 89, luat de valul general, devenit un tsunami de entuziasm și speranțe, chiar am crezut că se vor schimba multe lucruri și că Democrația, cea curată și dorită, productivă, se va așeza temeinic în existență noastră.
Foarte repede a început seria penală, nepedepsită nici azi , de bătut românii,de către români, de vînzare și distrugere, premeditate , a ceea ce se construise cu mii de jertfe în cealaltă Românie, luată pe persoană fizică de un comunist abecedar.
De 31 de ani, incompetenții, hrăpăreții, nepăsătorii, comuniștii reșapați, analfabeții, nepricepuții, mincinoșii, oportuniștii și megalomanii hărnicesc la distrugerea Țării.
Suntem o țară golită de conținut, cu 5 milioane plecate spre o speranță, nu întotdeauna prietenoasă, cu cîte 600 de parlamentari pe tură, cu 700 de miniștrii, în trei decenii și 29 de guverne, cu cîte un stalineț la fiecare zece ani ! Poporul nu mai are loc de ei !
Mizeria voastră, potemkinizarea haznalelor, transformate în citate din Rai, , promisiunile, iarăși crezute, exploatînd cartea puțină, școala de dorul lelii, apatia docilă și lipsa voinței de gîndire, au dus la ceea ce nu credeam că se va întîmpla: oamenii se urăsc, se înjură, își trimit blesteme fierbinți ! Și de ce ? Fiindcă prostia face din farsori idoli și din mîrțoagă cal de rasă, iar dezinformarea se plimbă nesancționată !
Vine o iarnă aspră care o să vă prindă iar nepregătiți: veți acoperi salarii și pensii din împrumuturi, veți investi în vrabia de pe gard și în limba clopotului.
Să nu vreți să trageți, panglicarilor, măcar o autostradă, între Constanța și Satu-Mare, ca să circule sîngele comerțului prin venele înfundate ale Țării , de colesterolul nemerniciei voastre ! Și aceasta este parte din dimensiunea mizeriei morale și a disprețului față de țară.
Feudalismul multilateral dezvoltat a găsit în voi reprezentanții cei mai de seamă, iar progresul social și economic este bătut la scară !
Nu v-ați priceput să faceți față unui război neașteptat, cu un nou dușman al omenirii. Ați experimentat pe spinarea nației, diverse idei ,nu de prevenție și nici de combatare activă, ci mai mult de constrîngeri și punerea mîinii în gît, prilej cu care s-a simțit iarăși dubla golire de conținut: cea provocată de plecarea a 20.000 de medici și personal medical, și starea comatoasă a sistemului sanitar, sărac, dezbrăcat, fără mijloace și protocoale adaptate pandemiei.
Ați ignorat, în totalitate, satul românesc: veșnicia-i cu bagajele făcute! Sistemul sanitar la pămînt, pămîntul vîndut pe mai nimic, înstrăinat, țăranul de la radăcină lăsat să piară în în ograda lui pustie.
O parte importantă a Istoriei, cea de după 1989, rămîne nerezolvată, iar vinovații- știuți- nepedepsiți.
Cei care v-ați înghesuit acum, în jurul blidului, va trebui să vă gîndiți bine, fiindcă foamea de putere, setea de îmbogățire nu vă dau dreptul să băgați lingura în mîncare.
Ce încredere poate avea cineva în giruetele politice, în mincinoșii patetici, cu amnezii nesancționate ( una vorbesc azi și altceva spun mîine) în puținul lor caracter, dedicat răului generalizat ?
Chiar și înainte de a intra în bordel clientul se șterge pe picioare, pe preșul de la intrare: doar acolo îi este locul de muncă și trebuie, cît de cît, păstrat curat.
Europa ne privește, cu îngrijorare, și ne întreabă, deloc retoric: " Alea jacta Est." ?