CUVINTE DIN SUFLET ȘI PENTRU SUFLET CE VIN, ÎN PRAG DE SĂRBĂTORI, DIN PARTEA PĂRINTELUI PROASPĂT HIROTONIT, FLORIN EMANUEL GORDON!

În ziua de pomenire a Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie (10 februarie), Preasfințitul Benedict Bistrițeanul s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Sebiș, unde ierarhul a hirotonit întru diacon pe teologul Florin-Emanuel Gordon.

Acesta a urmat a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Domnesti, din Protopopiatul Bistrița.

12 candidaţi au fost pe posturile vacante de la Frata şi Domneşti.

Florin-Emanuel Gordon a fost desemnat preot la Parohia Domneşti şi filia Neţeni, iar în present are  în grijă 600 de suflete.

Este de loc, din Livezile şi este căsătorit de mai bine de șase luni cu Ioana Gordon, din Maieru, profesor învăţămant preşcolar, absolventă a Colegiului Național „George Coșbuc” Năsăud şi a Universităţii Babeş-Bolyai, profil Management Educațional.

În luna februarie a acestui an,  Florin-Emanuel Gordon a fost hirotonit preot de către mitropolitul Andrei, la Turda, urmând  primirea în mijlocul comunităţii din Domneşti, instalarea fiind făcută de către preotul Alexandru Vidican.

Aflându-ne în apropierea sărbătoririi Sfintelor Paști m-am gândit că ne-ar fi de folos câteva sfaturi, îndemnuri care să vina din rândul unui preot tânăr, proaspăt hirotonit. Cunoscându-l pe Florin Emanuel Gordon, am decis a-i răpi câteva minute … minute în care am încercat să vorbim atât despre activitatea sa desfășurată până în prezent cât bineînțeles și despre sărbătoarea Invierii Domnului Iisus Hristos.

Îndemnuri, sfaturi, vorbe din suflet și pentru suflet … regăsiți așadar, în rândurile de mai jos,  într-un interviu realizat alături de părintele Florin Emanuel Gordon.

Doris Nedelea: De aproape trei luni, preotul credincioșilor din Domnești, filia Nețeni. Aș dori să vă întreb cum ați primit acest dar, de a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Domnesti, din Protopopiatul Bistrița, aproape de casă, aproape de familie ?

 

Pr. Florin Emanuel Gordon: Preoția își are începutul în cer ”Nu voi m-ați ales pe Mine, ci Eu v-am  ales pe voi!” (Ioan 15, 16) și se prelungește pe pământ în persoane alese. Frumusețea preoției vine de la întemeietorul ei, Dumnezeul cerului și al pământului, Cel ce a rânduit așezarea unor persoane alese ca mijlocitor între El și oile sale cuvântătoare.

Chemarea aceasta e vocea lăuntrică  pe care o simte fiecare în sufletul său, de aceea si eu mi-am dorit de mic copil să devin preot.

Prima etapă în vederea obținerii acestui frumos dar al preoției este de a participa la un examen intitulat ”Capacitate preoțească”, apoi în baza rezultatului obținut candidații se pot înscrie la examenul pentru parohiile vacante.

A doua etapă în vederea obținerii unei parohii constă în trei probe:

-prima probă: susținerea unei predici;

-a doua probă: susținerea unei cateheze;                                                                       

-a treia probă: întrebări din materia intitulată Liturgică.

Îi mulțumesc Bunului Dumnezeu, pentru că în urma acestor două examene am fost declarat ”Admis” pentru Parohia Domnești cu Filia Nețeni. Am primit acest dar și har al preoției cu multă responsabilitate, smerenie și jertfelnicie. Preoția trebuie tratată cu seriozitate , deoarece e relația dintre om și Dumnezeu și invers, apoi ea implică profunzime, maturitate și solemnitate. De cele mai multe ori, un preot trebuie să își lase familia în care a crescut ( părinți, frați, surori, bunici) și să plece în locul unde a fost menit să fie păstorul oamenilor. Deși este greu, se realizează acest sacrificiu. În situația de față, eu sunt un preot norocos, ca să zic asa, deoarece parohia Domnești cu filia Nețeni este foarte aproape de locul meu natal. Dăm Slavă Bunului Dumnezeu pentru toate cele întâmplate!

 

D.N.: Ați absolvit Seminarul Teologic Ortodox şi Teologie pastorală la UBB Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca, iar acum studiați masteratul în Bioetică, Morală, Etică şi Deontologie, tot la Cluj. În toamna anului trecut v-ați întemeiat o familie, alături de Ioana Gordon, din Maieru, profesor învăţămant preşcolar … o serie de evenimente importante care au avut loc în viața dumneavoastră în ultimul an. Cum au venit aceste schimbări în viața dumneavoastră? Era totul plănuit încă din timp?

Pr. F. E. G.: Timp de patru ani de zile am fost elev la Seminarul Teologic Ortodox,  absolvindu-l în 2016, apoi m-am înscris la Facultatea de Teologie Ortodoxă, specializarea Teologie Pastorală. În cei patru ani de facultate am avut de învățat foarte multe conținuturi care m-au ajutat extrem de mult în ceea ce sunt astăzi. Atât în Seminar cât și în Facultate am avut profesori de excepție care ne-au transmis pe înțelesul tuturor materiile de specialitate. În ultimul an de facultate am cunoscut-o pe Ioana și am simțit că ea este aleasa, ea este fata cu care vreau să-mi întemeiez o familie. În urma binecuvântării Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei ne-am unit destinele în fața lui Dumnezeu. Toate aceste daruri sunt binecuvânări primite din partea Tatăului Ceresc și a Maicii Sfinte. Când un lucru se întâmplă sub grija și binecuvântarea lui Dumnezeu nu este nevoie să îți faci griji, deoarece toate merg bine, la fel și aceste evenimente, fapt pentru care îi mulțumesc zi de zi lui Dumnezeu pentru ceea ce mi-a oferit.

 

D.N.: Cum s-a schimbat viața dumneavoastră în aceste luni, având în vedere atât rolul de soț cât,  bineînțeles și de preot al enoriașilor din Domnești? Cum v-au primit credincioșii bisericii pe care o păstoriți în prezent?

Pr. F. E. G.: Este o nouă etapă frumoasă din viața  mea, având în vedere rolul de soț cât și de preot. Preotul fiind căsătorit este un model pentru marea lui familie care este parohia; un preot căsătorit poate să ofere tinerilor sfaturi mai viabile în ceea ce privește căsnicia. Preoteasa are o prezență vie în comunitate, secondează preotul în activitatea lui misionară, încheagă comunitatea, o însuflețește, organizează misiuni caritabile, se ocupă de partea social - misionară și gospodărească a comunității.

Credincioșii din această parohie sunt oameni cu o mare iubire față de Dumnezeu și Biserică, sunt oameni cu un suflet mare, plini de râvnă. Am fost primiți cu brațele deschise și ne-au fost adresate multe urări de bun venit!

D.N.: Ne aflăm în săptămâna Mare a Postului Sfintelor sărbători de Paște, mi-aș dori să ne spuneți câteva cuvinte despre semnificația acestei săptămâni, desigur și câteva sfaturi de care tineretul, din ziua de astăzi, ar trebui să țină cont?!

Pr. F. E. G.: Săptămâna în care tocmai am intrat este cea mai importantă din cadrul anului bisericesc. Întreg procesul de mântuire a lumii se petrece în această săptămână. Mântuitorul pătimește este judecat, bătut, scuipat și răstignit pe cruce pentru păcatele noastre.  Din aceste motive această săptămână este una deosebită din punct de vedere spiritual. În ceea ce-i privește pe tineri îi îndemn ca în această săptâmână să se gândească mai mult la suflet și mai puțin la trup să nu uite că Hristos a murit pentru fiecare dintre noi.

 

D.N.: Am ajuns să trăim, din păcate, vremuri dificile, destul de grele, însă sunt sigură că pe parcursul acestui post și nu numai, ați avut ocazia de a întâlni persoane care vin la dumneavoastră și vă cer un sfat, un ajutor, depinde de situațiile fiecăruia … cum îi îndemnați pe cei tineri și nu numai, spre rugăciune, spre spovedanie, spre săvârșirea faptelor de milostenie? Mai sunt tineri care vin la spovedit, la rugăciune, care țin post?

 

Pr. F. E. G.: Vremurile pe care le trăim nu sunt ușoare, însă au existat în istoria omenirii momente și mai dificile (persecuții, războaie, boli și flagelul comunist), iar toate acestea se întâmplă cu îngăduința lui Dumnezeu pentru întărirea noastră duhovnicească. Cel mai important mod prin care-i putem îndemna pe cei tineri și nu numai, la rugăciune, spovedanie și săvârșirea faptelor de milostenie este exemplul personal. Spre bucuria mea, tinerii din comunitatea pe care o păstoresc frecventează slujbele bisericii, se spovedesc și se împărtășesc cel puțin o dată pe an și postesc atât cât poate fiecare în parte. Am inițiat un proiect prin care încercăm să-i aducem pe tineri și mai aproape de biserică și de slujbele ei. În acest proiect am învățat cântări specifice Postului Mare și perioadei pascale, iar în Vinerea Mare tinerii vor cânta slujba Prohodului însoțindu-l pe Hristos către mormânt. În ziua de Paști îi vom slăvi învierea interpretând cântece pascale.

 

D.N.:  Postul este o practică întâlnită la toate popoarele încă din antichitate. Sunt de părere că mai multă valoare se dădea postului în antichitate decât astăzi. Ce spuneți dumneavoastră?

 

Pr. F. E. G.: Postul înseamnă renunțare: să renunți la mâncărurile de dulce, la băutură, la fapte rele, la gânduri deșarte, la patimi. Așadar postul este o activitate spirituală, dincolo de înfrânarea trupului, dacă postim doar pentru trup, nu este de ajuns. Valoarea postului este dată de finalitatea acestuia: curățirea sufletului prin spovedanie și îndumnezeirea lui prin Sfânta Împărășanie cu Trupul și Sângele lui Hristos.

 

D.N.: Aș dori să vă întreb care este semnificația postului negru ținut de către credincioși în Vinerea Mare și bineînțeles care sunt beneficiile acestui post?

Pr. F. E.G.: Postul Negru nu este altceva decât ajunarea, abținerea totală de la mâncare și băutură pentru o anumită perioadă de timp, în cazul nostru Vinerea Mare. Efectele și beneficiile ajunării sau postirii în general sunt greu de identificat. Important este ca ajunul sau postul să fie însoțite de fapte bune, de milostenie și de postul de păcate, fără a aștepta vreo răsplată. E greu pentru noi în ziua de astăzi să facem un lucru fără să așteptăm ceva în schimb, însă tocmai aceasta înseamnă postul: abținere de cele ale trupului pentu îndestularea sufletului.

 

D.N.: Cred că pentru mulți credincioși este o curiozitate faptul că în fiecare an sărbătorirea Invierii Domnului are loc în date diferite, chiar luni diferite. De cine sau de ce depinde acest lucru? De ce nu este spre exemplu o dată fixă, precum sărbătoarea Nașterii Domnului?

Pr. F. E. G.: Biserica Orotdoxă utilizează atât ciclul calendaristic lunar, cât și pe cel solar pentru a determina data Sfintelor Paști dintr-un anumit an. O formulă după care se calculează data Sfintelor Paști a fost concepută mai întâi în cadrul Primului Sinod Ecumenic ținut la Niceea în anul 325 după Hristos. Sfinții Părinți de atunci au hotărăt următoarele aspecte:

-        În ceea ce privește ziua săptămânală, Paștile se vor serba totdeauna duminica.

-        Această duminică va fi cea imediat următoare lunii pline după echinocțiul de primăvară.

-        Când 14 Nisan ( sau prima lună plină de după echinocțiul de primăvară) cade duminica, Paștile va fi serbat în duminica imediat următoare, pentru a nu se serba odată cu Paștile iudeilor, dar nici înaintea acestuia.

 

D.N.: Cum ați descrie dumneavoastră semnificația pricesnelor?

Pr. F. E. G.: Pricesnele sunt cântări  bisericești religioase de înfrumusețare prin care se aduce laudă lui Dumnezeu și Maicii Sfinte. Cântarea pricesnei îl duce pe om în diferite trăiri duhovnicești, sensibilizându-l.  Ele sunt cântări de factură recentă cu puternice influențe folclorirce și neoprotestante adoptate de către Biserica noastră. Acestea se cântă, de obicei, în cadrul Sfintei Liturghii la momentul chinonicului, când preotul se împărtășește în altar.

D.N.: Dar acea pască cu vin pe care o primim acasă și pe care e bine să o consumăm dimineața, pe stomacul gol, în acele trei zile de sărbătoare?

Pr. F. E. G.: Anafura din noaptea de Înviere a preluat numele sărbătorii respective, adică ,,Paști” ca o mărturie vie, clară și completă a Jertfei și Învierii Domnului Iisus Hristos. Creștinii care vin de Paște la biserică îşi iau „paști” acasă, adică pâine cu vin, binecuvântate, pentru a fi consumate. Tradiția spune că se mănâncă dimineața, în cantități mici, înainte de micul dejun și după ce se rostește rugăciunea ”Tatăl Nostru”. Ce sunt Paștile? Tradiția spune că, înainte de a se lua Sfântul Paşte, oamenii trebuie să se spele cu apă dintr-un pahar în care s-a pus un ou roşu, în acest fel faţa le va fi fină şi roşie ca şi coaja oului. Apoi, cel mai în vârstă din familie ia o bucată din sfintele paști şi rostește ,,Hristos a Înviat!”, iar cel care primeşte spune ,,Adevărat, a Înviat!” şi îşi face Sfânta Cruce. Acest procedeu se repetă de trei ori și numai după aceea primesc „paştile”.

Pâinea pregătită pentru a fi dată credincioșilor ca „Paști” se sfințește printr-o rugăciune specială și prin stropirea cu apă sfințită după ce în prealabil a fost stropită cu vin roșu.

Aceasta semnifică faptul că Trupul lui Hristos, adică Sfânta Biserică, conform Sfintei Scripturi, a fost pecetluit,  sfințit prin picăturile de sânge ce au curs din coasta Mântuitorului aflat răstignit pe Sfânta Cruce.

Consumând „Sfintele Paști”, dăm mărturie că „ori de câte ori mâncăm pâinea aceasta și bem paharul acesta” moartea Domnului vom mărturisi și Învierea vom vesti. Corect și complet este să ne împărtășim întâi cu Trupul și Sângele Mântuitorului, adică să luăm Sfânta Împărtășanie și apoi „Sfintele Paști”.

D.N.: În prag de sărbători, v-aș ruga să transmiteți un gând , o urare, tuturor credincioșilor, care, sperăm noi, că vor citi cu mare drag, aceste rânduri pe care am reușit să le transpunem sub forma unui interviu din cadrul rubricii ”Tineretul în acțiune”!

 

Pr. F. E. G.: Cu multă bucurie și multă recunosțință veșnică, să ne facem mărturisitori ai Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, trăind în lumina cea Dumnezeiască, ce învăluie acest mare Praznic! Vă doresc tuturor, Sărbători Sfinte pline de lumină și binecuvântare cerească, rugând pe Hristos cel Înviat din morți să vă dăruiască bucuria cea negrăită pe care au avut-o Maica Domnului, Sfinții Apostoli și Mironosițele femei când L-au văzut pe Hristos cel înviat din morți! Sărbători cu pace, cu liniște și cu multă căldură duhovnicească. Hristos a înviat!

 

 

Vă mulțumesc frumos pentru timpul acordat și bineînțeles pentru cuvintele pline de înțelepciune și pricepere adresate!

 

Doris Nedelea