DESPRE NAȚIONALISM ȘI RAȚIONALISM

Apelul revistei CERTITUDINEA: Suntem suficient de mulți ca să putem declanșa o contraofensivă identitară

 

Trăim o perioadă în care se joacă integritatea teritorială a României. Suntem asediați din toate părțile de interese exterioare obscure, extrem de puterniceși de vorace, care sunt instrumentate din interior, printr-un virus sistemic care dezintegrează tot ceea ce mai funcționează sistemic în România. Principalele ținte sunt: educația, cultura, sănătatea și economia.

În aceste condiții, SINGURA formă de o poziție în fața unei asemenea agresiuni a rămas NAȚIONALISMUL, în definiția lui cea mai corectă: „Ideologie și politică derivate din conceptul de națiune, care a contribuit în sec. XVIII-XX la cristalizareac onștiinței naționale și la formarea națiunilor și statelor naționale” (DICȚIONARUL EXPLICATIV AL LIMBII ROMÂNE, 2009).

Ar mai fi de adăugat că a fi NAȚIONALIST, în acest moment, este echivalent, așa cum remarca Florin Zamfirescu, cu a fi RAȚIONALIST. Din respect pentru cei care au suferit sau au murit pentru valorile naționale, nu vom substitui însă un termen prin altul, raționalismul rămânând totuși dimensiunea principală a naționalismului cultivat de noi.

Există, fără îndoială, valori globale și valori naționale. Fiecaredintre aceste categorii poate căpăta, prin exces dogmatic sau de turnare semantică,  o formă negativă, distrugătoare și manipulatorie. Ne delimităm de asemenea excese. Dar ambele categorii sunt, sa ar trebuisă fie, în forma lor acceptabilă, complementare și perfect compatibile, în niciun caz opozabile.

 Globalismul ar trebui să reprezinte deschidere unui orizont de comunicare și comuniune interumană. Din păcate, globalismul european, așa cum ni se propune și ni se impune, este doar un pretext de anihilare a valorilor naționale și, în ultimă instanță, a identității entice, în totalitatea ei.

Subminareaidentitățiinaționaleeste o formădisimulată de imperialism și neocolonialism prin care, cu un vast arsenal financiar modern, ni se confiscă lent suveranitateaistorică, atât de greu câștigată.

CERTITUDINEA face apel la toținaționaliștii conștienți de faptul că România se află în pragul totalei dezintegrări și căorice formă de orgoliu privind originalitatea viziunii personale asupra conceptului de NAȚIONALISM este, în acest moment, inoportună și divizatoare. Nu ne aflăm într-o situație normală, în care să ne etalăm, îndreptățit sau nu, superioritatea uneiviziuni, suntem în situația disperată de a căuta o soluție de SUPRAVIȚUIRE! Avem, fiecare dintre cei care se consider naționaliști, o responsabilitate individual uriașă.  Propunerea noastră este simplă: SĂ NE UNIM FORȚELE în numele aceluiași proiect sau aceluiași ideal: salvareaRomâniei!

Sursa: CERTITUDINEA