FLORILE LUNII MAI!

Care sunt florile care înfloresc în luna Mai, dar și care sunt florile care se plantează în luna Mai?

Aflăm împreună citind textul de mai jos :

 

Luna Mai este deja cunoscută în tradiția populară drept luna florilor (Mai - Florar sau Florariu) deoarece este perioada optimă pentru plantarea ori semănarea florilor de sezon.

Florile poartă semnificații complexe. Sunt cadoul ideal în orice moment, simbolizează iubirea ori regretul și nu în ultimul rând, ne ajută să ne apropiem mai mult de natură. Luna mai este momentul ideal pentru amenajarea unei grădini de flori ori pentru îmbogățirea grădinii existente deoarece acum se plantează multe dintre florile care urmează să înflorească în plină vară și tot acum urmează să înflorească o sumedenie de flori de mai.

Iată care sunt acestea: Lalelele, unele dintre cele mai populare flori de Mai Cunoscute de sute de ani, lalelele sunt flori originare din Asia, ce au fost cultivate și încrucișate întâia oară de către turci. Lalelele au fost considerate, la un moment dat, un simbol al imperiului otoman, dar și un simbol al iubirii deoarece un tânăr pe nume Farhad s-a îndrăgostit de Shirin, iar imediat cum acesta a aflat că iubita lui a fost ucisă, a gonit spre ea, însă s-a prăbușit pe o stâncă. Din acel loc, din fiecare picătură de sânge scursă pe pământ a răsărit o lalea purpurie. 

Lalelele sunt flori ce se găsesc într-o gamă variată de culori, până în prezent s-au făcut cunoscute peste 150 de specii de lalea și peste 3000 de varietăți în ceea ce privește forma și culoarea (roșii, galbene, albe, purpurii, mov, roz, albastru, etc). Pentru a rezista cât mai mult, mai ales lalelele din ghiveci, este indicat ca florile să fie ferite de soare, imediat după înflorire.

Panseluțe

Viu colorate, panseluțelele sunt florile primăverii, cele mai populare flori ale lunii mai, care iubesc căldura și lumina. Panseluțele au fost folosite încă de pe vremea cavalerilor regelui Arthur, Cavalerii Mesei Rotunde, pentru a prevesti viitorul deoarece florile au fost considerate un simbol al aducerii aminte. Cavalerii au adus în prim plan și o semnificație a panseluțelor: dacă petala avea patru dungi, atunci floarea semnifica speranță. În schimb, dacă dungile erau groase și înclinate spre stânga, atunci floarea semnifica o viață plină de necazuri.

Petunii

Unele dintre cele mai populare plante, originare din America de Sud (Argentina și Brazilia), petuniile sunt deja renumite pentru diversitatea coloristică și pentru parfumul lor deosebit. Petuniile sunt pline de flori încă de la începutul verii și până la mijlocul toamnei datorită rezistenței lor. Sunt foarte puțin pretențioase, iubesc căldura și se găsesc în culori extrem de variate, dar și numeroase combinații (alb, galben, roz, roșu, albastru, violet, etc).

Flori de piatră

Planta cu multe flori mici și viu colorate, floarea de piatră este planta lunii mai care stă înflorită până toamna, aproape de sfârșitul lunii octombrie. Floarea de piatră se adaptează ușor în orice condiții, nu este pretențioasă și nu are nevoie de îngrijiri speciale. Este floarea care înflorește în luna mai, se înmulțește rapid doar prin semințe și despre care se spune că atrage norocul și bună starea în casă.

Bujori, unele dintre cele mai parfumate flori de mai Bujorul este floarea care înflorește în luna mai și de care ne bucurăm până în luna iunie. Bujorul românesc este cunoscut și drept o specie de floare unică în Europa deoarece crește doar în anumite zone din România și a supraviețuit erei glaciare. Mai exact, în România există cinci rezervații naturale cu bujori românești, una dintre rezervații este în Pădurea de la Troianul, iar toate zonele sunt protejate prin lege de mai mulți ani.

Margarete

Florile în formă de stele își au originea din regiunile însorite ale Africii. Margaretele sunt cunoscute drept flori de câmp care apar în mod frecvent pe pășuni și pajiști, iar în creștinism sunt considerate florile Sfintei Maria Magdalena, cunoscute și sub denumirea de “floarea inocenței” ori “magdalena”. În denumirea populară, margaretele mai sunt denumite și margarită, aurată, roman sau romaniță-mare. Primăvara, margaretele sunt folosite și pentru a decora altarele neopăgâne.

Crini

Considerați și o frumusețe regală, în lume, mai exact în Europa, Asia, Canada Sudică, Indica și Statele Unite ale Americii, există peste 100 de specii de crini. Crinii înfloresc în lunile mai, iunie și iulie și sunt recunoscuți pentru parfumul lor aparte. Crinul este o plantă de grădină și are o culoare ușor galbenă, fiind așezat asemenea unei coroane.

Iasomia

Cunoscută și sub numele de lămâiță, iasomia este considerată o plantă sacră, un arbust cu flori albe, galbene, roz și purpurii care emană un puternic parfum diafan. Floarea de iasomie simbolizează și delicatețe feminină și este prezentă în decorarea ceremoniilor pentru nuntă deoarece prevestește viitorului cuplu dragoste eternă.

Gălbenele, flori de Mai cu proprietăți terapeutice

Recunoscute în popor și cu denumirea de roșioară sau rujuliță, gălbenelele înfloresc în luna mai și rezistă în grădină până în luna septembrie. Sunt bine cunoscute pentru proprietățile terapeutice și sunt folosite încă din antichitate datorită proprietăților miraculoase pentru piele, dar și pentru tratamentele naturiste și homeopatice.

Lăcrămioare

Lăcrămioarele, florile lunii mai, mai sunt denumite și clopoței, cerceluș, coada-cocoșului, flori domnești, foarea turcului, curpina de pădure, iarba lui Sântu Gheorge, mărgărit, mărgăritare, mărgea, lăcrămiță sau păhăruțe. Lăcrămioarele au o denumire științifică de majalis sau maialis care înseamnă aparținând lunii Mai.

Maci, flori de Mai simbol al fertilității și bogăției Flori de Mai, macii, sunt originari din zona mării Mediteraneene și sunt cunoscuți de peste 3000 de ani datorită diverselor legende cu care au fost asociați. Macul este floarea câmpiilor deoarece crește la marginea drumurilor, în lanurile de grâu ori în grădini iar în trecut a fost considerat un simbol al fertilității și bogăției.

Socul, magica floare de Mai 

O plantă din grupa arbuștilor, socul este cunoscut cu 20-30 de specii, iar cea mai cunoscută specie este socul negru. Florile hermafrodite ale socului apar primăvara, începând cu luna mai, iar planta este recunoscută drept planta magică de leac datorită calităților terapeutice. Florile de soc sunt folosite în industria cosmetică, alimentară și medicinală, pentru tratarea mai multor boli precum: boli renale, genitale, vezicale, crize de astm bronșic, stări febrile ori cazuri de răceală. Tot din florile de soc se face renumita socata. Este bine ca florile să fie recoltate la începutul înfloririi,  cand 70-80% dintre ele sunt înflorite. 

Narcise

Începând cu luna mai este o feerie în vestitele poieni din țară unde se găsesc cele mai multe narcise înflorite. Narcise înflorite la tot pasul se găsesc în Poiana Narciselor Albă (Negrileasa), Poiana Narciselor din Sălaj (sat. Răcaș-Hâdău), Poiana Narciselor din Munții Rodna (Comuna Rodna), Poiana Narciselor de lângă Pitești (Negrești).

Ce flori se plantează în luna mai? Dacă am amintit de varietatea florilor care înfloresc în luna mai, mai jos îți recomandăm flori care se plantează ori se seamănă în luna mai, în grădină sau chiar în ghivece și care înfloresc în timpul verii ori toamna.

Crini imperiali

De data aceasta vorbim despre crinii imperiali ai căror bulbi pot fi plantați în luna mai. Crinii imperiali se plantează în grupuri tocmai pentru a oferi un peisaj spectaculos, nu mai puțin de trei bulbi, cresc la o înălțime de până la 180 de cm și înfloresc la jumătatea verii. Sunt flori care preferă zonele însorite, însă pot supraviețui și în zonele cu semi-umbră, iar solul să fie bine drenat.

Crini, Gladiole

Cu o paletă variată de culori (albe, roz, galbene, roșii, mov, portocalii), gladiolele se plantează în luna mai și se dezvoltă foarte repede dacă se află în locuri însorite. Trebuie plantați mai mulți bulbu într-un singur cuib, la o adâncime de maxim 15 cm, iar gladiolele Înfloresc în mijlocul verii, la începutul lui iulie și finele lui august. Dalii Daliile trebuie plantate în locuri însorite cu soluri bine drenate și la distanțe de aproximativ 60 de cm între rânduri, respectiv 30-40 de cm între plantele de pe rând. Rădăcinile daliilor se plantează la la adâncime de 25-30 de cm. Care sunt cele mai frumoase flori de gradina pe care le poți crește, în funcție de anotimp.

sursa: https://www.florariatrias.ro/florile-care-infloresc-in-luna-mai-florar/