LECȚIE DE ISTORIE PREDATĂ DE GRIGORE CARTIANU ȘI LAURENȚIU CIOCĂZANU, LA PALATUL CULTURII DIN BISTRIȚA

“Am taiat porcul, i-am făcut și pomana, și când ne-am ridicat de la masa, Ceausescu era gata. Fugise cu elicopterul … Eram student în anul II, la Politehnica bucureșteană, dar ne trimiseseră acasă pe 20 decembrie, ca să scape de noi. Pe 23 am zis: gata, nu se mai poate; eu stau aici și mănânc șorici, iar oamenii ăia, la televizor, luptă din greu cu fanaticii lui Ceaușescu; trebuie să merg la București, să mă bat cu teroriștii”…  așa și-a început, cunoscutul jurnalist de investigație Grigore Cartianu, lecția de istorie prezentată la Bistrița, cu ocazia lansării volumelor de cărți dedicate Revoluției din 1989 și alegerilor prezidențiale din noiembrie 2014.

Sub egida Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc” Bistrița și în prezența unui public avizat și dornic de cunoaștere, jurnaliștii de investigație Grigore Cartianu și Laurențiu Ciocăzanu, aflați într-un adevărat turneu prin țară, au susținut în sala ”Conexiuni” de la Palatul Culturii o conferință cu tema ”De la revoltă la miracol: decembrie 1989 – noiembrie 2014”.

Cuvântul de deschidere i-a aparținut directorului Centrului Cultural, Prof.Dr.Dorel Cosma care s-a arătat încântat de prezența celor doi – Laurențiu Ciocăzanu – fiind două nume importante din literatura și ziaristica românească, oameni de prestigiu care vin cu o serie de cărți interesante, lansate nu doar în țară dar și în Europa și peste ocean.

Grigore Cartianu s-a declarat cu adevărat surpins de felul în care arată Palatul Culturii din Bistrița, considerându-l o moștenire frumoasă a istoriei acestor locuri dat fiind faptul că în București sunt o mulțime de palate însă nu prea sunt activități culturale pe măsura unei capitale cu 2 milioane de locuitori.

Cei doi gazetari s-au aflat într-un adevărat turneu, atât peste ocean în țări precum SUA și Canada cât și în principalele țări europene iar acum de-a lungul și de-a latul României, ajungând acum la Bistrița pentru a vorbi despre “Sfârsitul Ceausestilor”, ”Crimele Revoluției”, ”Teroriștii printre noi”, ”Cartea Revoluției” (toate de Grigore Cartianu), ”Miracolul din noiembrie” (de Grigore Cartianu și Laurențiu Ciocăzanu).

Mulțumim domnilor Grigore Cartianu și Laurențiu Ciocăzan pentru profesionalismul cu care ne-au relatat  evenimentele din Decembrie 1989, fiind o adevărată lecție de istorie predată în direct la Palatul Culturii din Bistrița. Felicitări

Pușcaș Adi