O ȚARĂ EUROPEANĂ ATIPICĂ...








ISLANDA: Țara în care studiile și medicina sunt gratuite – Nu există McDonald’s și nu se încuie locuințele 

Fiecare persoană visează să ducă o viață mai bună și să trăiască într-o țară modernă. Din acest punct de vedere, Islanda este țara ideală. Aici nu există armată, energia electrică este gratis, iar oamenii își încuie rar mașinile și casa!

 

Islanda este o țară insulară nordică aflată între Atlanticul de Nord și Oceanul Arctic și s-a aflat sub suveranitate daneză până la 1 decembrie 1918.

 

Țara a depășit criza din 2008 și şi-a revenit spectaculos. În timp ce toate țările au ajutat băncile care au creat această criză, aici s-a acționat altfel. Toate băncile au devenit naționalizate, iar organizatorii crizei au fost arestați.

A fost elaborată o nouă constituție orientată pe deplin spre bunăstarea poporului. Țările europene au încercat de mai multe ori să o influențeze și să o facă să trăiască conform regulilor pe care le dictează acestea. Marea Britanie și Olanda au amenințat-o cu sancțiuni economice și chiar izolare completă. 

FMI a amenințat-o că nu-i va mai oferi asistență. Dar Islanda nu a cedat. La momentul actual orice european are motive să-i invidieze pe locuitorii acestei țări.

 

În Islanda populația este de numai 332 529 de persoane. Oamenii au încredere unul în altul, de aceea nu-și încuie mașinile sau locuințele, iar copiii pot rămâne câteva minute fără supraveghere, în timp ce părinții fac cumpărături.

După separare sau divorț foștii parteneri rămân în relații bune și continuă să comunice, deoarece au prieteni comuni.

 

Interesant este și faptul că Islanda nu are niciun local McDonalds. Toate au fost închise în timpul crizei din 2009 și nu s-au mai deschis.

Preferințele culinare ale islandezilor sunt diferite de ale noastre. Ei au un fel de mâncare care se numește “hawkarl”, carne de rechin stricată. Sună delicios, nu-i așa?

Iată câteva curiozități despre Islanda:

1. Islandezilor le place foarte mult să citească. Dețin, la acest capitol, primul loc în lume.

2. Dacă veți cere apă într-o cafenea sau într-un restaurant, nu ca trebui să plătiți pentru ea. Vă vor oferi apă de la robinet care este foarte bună, deoarece este din izvoarele termale.

3. Dacă veți decide să vă schimbați locul de muncă, nu veți avea nevoie de o scrisoare de recomandare de la locul de muncă anterior. Islandezii au încredere în oameni și nu vă vor verifica în niciun fel.

4. Islanda este singura țară din lume în care se votează online.

5. Această țară este considerată drept una foarte conservatoare. Localnicii au o atitudine foarte serioasă față de căsătorie.

6. La momentul actuale este foarte dezvoltat turismul în această țară, numărul de turiști crește în fiecare an și este de 2 ori mai mare decât populația.

7. În Islanda nu există armată. Dacă vreun cetățean va dori să facă serviciul militar, se va putea alătura armatei norvegiene în baza unui acord între aceste țări.

8. Toate școlile și alte instituții de învățământ sunt gratuite aici.

9. Nu există clinici private, deoarece nu este, pur și simplu, nevoie de ele. Spitalele de stat oferă servicii medicale foarte bune.

10. Islanda este una din puținele țări din Europa care folosește sistemul de termoficare centralizată și oamenii nu plătesc pentru acest serviciu.

Islanda se numără printre primele zece țări cu cel mai înalt nivel de viață!

Islanda este o țară mică, dar uimitoare.