PROF. MIRELA RUS: AVEM NEVOIE DE MODELE

Societatea de astăzi este atât de săracă în modele demne de urmat, iar vederea noastră este atât de opacă încât aproape că nu mai distingem valoarea de kitsch, ori formele fără fond sunt atât de bine cosmetizate încât ne atrag fără a privi și a înțelege de fapt esența. Din fericire, Dumnezeu presară în grădina sa și sămânță de calitate, care nu numai că încolțește și dă rod, ci face posibil ca și cea mai puțin rodnică, prin „polenizare”, să răzbească din pământ și să vadă lumina soarelui.

            Dacă noi, românii, binecuvântați de Dumnezeu cu această „grădină a Maicii Domnului”, cu origini străvechi de mii de ani, cu jertfa izbăvitoare a martirilor neamului, cu oameni dăruiți care simt, trăiesc românește și iubesc limba noastră sfântă, nu ne prețuim întotdeauna valorile, vin alții să o facă și să „dea Cezarului ce-i al Cezarului.” Astfel se poate vorbi despre marele eveniment organizat și derulat de către Uniunea Mondială de Folclor (IGF), al cărei președinte este domnul prof. dr. Dorel Cosma, și Federația Națională de Folclor, alături de alte trei organizații, și anume, Gala IGF, la Bari, În Italia.Este vorba desore Gala IGF și acordarea premiilor GOLD STAR ex-Oscar. Manifestările au avut în centrul atenției promovarea spiritualității tradiționale.  

            În sala Teatrului Alberobello s-au acordat, în cadrul acestei gale, premiile IGF Gold Stars, ex-Oscar. Dintre cele 21 de țări participante, prin delegațiile lor, patru au fost cele care au obținut premii: România – Bistrița: părintele profesor Nicolae Feier, Italia: dr. Aldo Patruno, Israel: prof. Ygal Triti, Sofia – Bulgaria: Dimiter Hristov, dirijorul Orchestrei Radio din Sofia. Părintele profesor a obținut acest premiu datorită pasiunii sale și a calităților de cercetător și pentru valoarea lucrărilor sale. Nu este prima dată când susține conferințe referitoare la raporturile dintre ortodoxie și catolicism, iar delegațiile unor țări precum Franța, Italia, Israel, l-au invitat să conferențeze în țările lor.

            „Câtă luciditate, atâta sfințenie; câtă sfințenie, atâta putere; câtă putere, atâta credință, câtă credință, atâta omenie....” Sunt câteva cuvinte aparent simple, dar cu atâta esență, ce aparțin părintelui Iustin Pârvu și prin care s-ar putea defini omul și viața ( sau o mare parte din aceasta) părintelui prof. scriitor Nicolae Feier, cel care, prin acest premiu obținut în cadrul Galei IGF, ne face încă o dată mândri că suntem români, că suntem bistrițeni și că facem parte din cei care îl prețuiesc, îi prețuiesc opera, de asemenea, și pe care îi păstorește, într-un fel sau altul. Realizările sale: Casina Română, Panteonul Bistriței, monumentalele sale lucrări de religie, istorie, noua înfățișare a bisericii, dar și atragerea intelectualilor bistrițeni înspre ortodoxie, înspre biserică și în jurul domniei sale sunt motive întemeiate de acordare a acestui premiu, precum au fost la fel de bine meritat și acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Bistrița, în august 2021.

Cele peste 20 de lucrări scrise și publicate sunt dovezi grăitoare ale personalității creatoare, dar și a cercetătorului pasionat de istorie, religie și mitologie, iar adevărurile rostite în unele dintre acestea sunt uluitoare, incitând la noi căutări și la dialectică. Am putea aminti în aceste sens „Zestrea strămoșească”, „Părinții Neamului Românesc”, „Istoria Bistriței Antice.” Oprindu-ne la capodopera „Părinții Neamului Românesc”, este ceea ce ar trebui să știm despre originile noastre, ca români, ca primii creștini ai Europei, ca unul din cele mai vechi popoare ale Europei, despre limba care se vorbește de mii de ani pe pământul sfânt pe care călcăm. Cele peste 600 de pagini ale acestei „Biblii” a istoriei, religiei și mitologiei românilor încununează o adevărată muncă de „ocnaș” a autorului, de aproximativ 20 de ani. Referindu-ne apoi la „Istoria Bistriței Antice”, autorul dorește să arate că istoria Bistriței începe în mod triumfal, cu un vas de aur de 321, 20 de grame, vechi de 3800 de ani, descoperit în Dealul Târgului, pe Burg. În sprijinul acestui demers scriitoricesc vine o mărturisire a poetului filozof Lucian Blaga, lângă grădina și casa căruia s-a aflat prețiosul ryton de aur, precum și patruzeci de urne funerare de acum 3500 de ani ale tarabostesilor proto-daci: „Bistrița, aici este adevăratul meu  spaţiu mioritic...” Citind opera de față, descoperim cum „grăiesc” lutul, aurul și bronzul despre istoria Bistriței Antice. Lutul și cenușa urnelor funerare  din apropierea grădinii poetului Lucian Blaga vor face să urce spre noi, spune autorul, energia strămoșească din pământul sfințit cu trupul și sângele lor. Bronzul este dovada celei mai dezvoltate epoci a neamului nostru, iar aurul reprezintă jertfa pentru Divinitate.

Un părinte sihastru a răspuns unui credincios care își cerea iertare de la acesta pentru că l-a deranjat de la rugăciune, că rugăciunea sa este „să îl odihnească” pe el și să „îl petreacă cu dragoste”. Părintele prof. Nicolae Feier, cel care a reprezentat țara noastră la această mare gală din Italia, obținând un mare premiu datorită activității sale și a iubirii sale de neam și limbă românească, tocmai aceasta face: ne odihnește pe fiecare și ne petrece cu dragoste, fie prin scrierile sale, ce sunt cărți de căpătâi, fie prin rugăciunea din inimă pentru toți cei care își pleacă genunchii sub patrafirul său, fie prin vorba caldă și încurajatoare ce vine ca un balsam pe suflete împovărate.

Părerea mea, și cred că nu numai, este că prin personalitatea părintelui profesor, precum și prin aceea a domnului prof. dr. Dorel Cosma, președintele IGF, avem motive întemeiate să fim extrem de mândri și să fim recunoscători că îi avem aproape. Și totuși, se promovează nonvalorile, se combat adevăruri evidente, se aplaudă cei care nu au nimic a spune. Ceea ce le oferim tinerilor noștri va rămâne reper pe care și-l vor lua în parcursul devenirii lor. E de datoria noastră să ne facem cunoscute valorile, să ne dorim ca astfel de oameni să ne spună mereu ce au de spus și să ne reprezinte, așa cum o fac de multă vreme, fără a se mândri cu asta, deși ar avea toate motivele să o facă. Un eveniment precum Gala premiilor IGF și obținrea unui premiu, „Gold Star”, reprezintă un subiect care ar tebui să apară pe un post național, pe prima pagină a ziarelor!!!

Tot părintele Iustin Pârvu spunea că i-ar certa pe români că Dumnezeu le-a dat cele mai frumoase daruri, însă ei nu par a fi conștienți de asta. Românul stă mult prea cuminte atunci când nu e deranjat de nimic, „dormitează în istorie.” Atâta vreme cât avem modele, atâta vreme cât mai bate în noi o inimă de creștin și de român iubitor de glie și de limbă românească, atâta vreme cât există cineva care să ne țină aprinsă candela credinței și a dragostei de Dumnezeu, am putea să ne declarăm fericiți. Părintele profesor este unul dintre aceste modele, este istoricul, scriitorul și poetul, este omul de cultură și, mai cu seamă, este asemenea chipului lui Hristos, care, pe lângă misiunea nobilă de preot, de slujitor al lui Dumnezeu, are și „profesiunea de român”, pe care o îndeplinește cu stoicism și multă dragoste.

prof. MIRELA RUS