Cununa grâului - Salutări de la Mangalia!

        Ziua Marinei se apropie sub privirile binefăcătoare ale Sfintei Maria, protectoarea marinarilor și a tuturor credincioșilor pravoslavnici! Pentru al 19 -lea an consecutiv( minus cei doi ani de pandemie sau de ce va fi fost perioada aceea) minunatele tradiții folclorice ale Țării Bistriței și Năsăudului au fost prezente la malul mării duse de Ansamblurile folclorice "Doinița" și "Cununa grâului"! Primiți...regeste si anul acesta de admirabilii militari marinari, copii si tinerii Cununii grâului, in frunte cu Cornelia A. Ardelean , Roxana Iulia Horga, Teodora Florea si Violeta Ioana Todoran au adus dansurile si cântecele autentice la Mangalia, acolo unde domnul comandor Mihai Dănilă și doamna Liliana Iancu ne-au asteptat cu inimile in palmă și cu sufletele lor mari inflorite in zâmbet! Alături de dânșii se află alti oameni unici, iubitori de adevăr românesc( da, există și un Adevăr românesc, așa simt eu), membrii Ligii navale - Mangalia Liga Navală Română in frunte cu domnul contraamiral Victor Gîdiuță  presedintele Ligii si de comandorul Danut Andronie, prim vicepreședintele acestei organizații a rezervistilor marinari din Mangalia!

        La IGAF Mangalia, in  aer liber, intr-o piață generoasă si primitoare, Muzica Reprezentativă a Fortelor Navale dirijată majestuos de colonelul Cornel Ignat a "tinut in priză" peste o mie de spectatori de pe tot meleagul românesc! A urmat, o altă oră astrală prezentată de copii si tinerii Cununii grâului! Cântece minunate aduse de la...acasa lor din Câmpia Transilvană si dansurile din Pintic si de pe Valea Someșului au fost aplaudate indelung de un public doritor de frumos, de lucruri serioase, de cântece și dansuri adevărate! Nu neapărat măiestria dansatorilor a înflorit pe obrajii spectatorilor lacrimi, cât voioșia și determinarea lor! Nu mai vorbim de mirarea si de încântarea privitorilor care au urmărit pe Luca Florea si Paul Nour( incă nu au 7 ani ! ), pe Ionuț Precub, Andreea Radu, Elena Asoltanei, Maria Zegrean, Patrisia Vararean, Lucas Bugnar , Vlad Moldovan, Maria Cătinean , Andrei Cătinean sau Cristian Valea - dansatori adevărați la nici 12 ani!!!

     A fost o seară minunată și pentru artiști și pentru admiratorii lor! Sub adierea acestor minunății sperăm ca și Marea să-și mai potolească vântul și să-și mai încălzească apele...Diseară. la Cercul militar Mangalia vom aduce din nou o rugăciune și o rugăminte cântată Fecioarei Maria protectoarea marinarilor români dar și a tezaurului numit "Cununa grâului" Ocnița!

       Vom mai reveni cu povesti minunate in fiecare zi până pe 15 august, ziua care va încununa cu lauri Ziua  Marinei Române!

Doamne ajută!

Reporter voluntar col. rt. Florentin Archiudean