Dorel Cosma: Tableta alegătorului

S-au terminat alegerile și toată lumea este câștigătoare. Cine nu a câștigat se consideră furat. Nimeni nu se declară -sau recunoaște- învins. Chiar și marile posturi de televiziune, „toate” au fost cele mai audiate și au avut cei mai mulți telespectatori. Cei care au făcut sondaje, „toți” au fost cel mai aproape de adevăr.

Doar alegătorul nu mai știe ce a câștigat și ce a pierdut. În vârtejul problemelor, nici nu mai știm dacă vom mai avea coaliție la guvernare. Au început calculele pentru toamnă. Fiecare partid își vede favoritul-președinte. Actualul președinte este preocupat cu găsirea unui loc de muncă și este gata să sacrifice orice, pentru un loc călduț. Spiritele se încing și, pentru a fi amorsate, începe campionatul european de fotbal. Gata! Toată lumea la galerie și lăsați politicienii să-și facă în liniște cărțile. Cu energie declanșată se îmbracă tricouri galbene, se cântă și toată lumea speră ca fotbalul să aducă fericirea. Politicienii nu îmbracă tricourile galbene dar au grijă ca sub muzica galeriei să-și mai rezolve niște angajări, să le mai sporească la apropiați salariile sau chiar să-l ajute pe președinte să-și găsească locul de muncă preferat. Și vine meciul cu Ucraina! Mare bucurie! Românii sunt în delir. Batem la scor echipa Ucrainei. Uităm de necazuri, de război, de războiul de la graniță și suntem gata să dăm totul ucrainienilor. Chiar și Patriot. Că doar i-am bătut și nu trebuie să fie supărați pe noi.

Mai trec câteva zile de euforie și vine dușul rece. Fără Patriot (sau patrioți) suntem descoperiți și zdrobiți de diavolii roșii. Se zice că am fost atacați și cu macete. Am devenit mai prudenți. Unii susțin că vom avea mari probleme în trei sau patru luni. Până atunci să vedem dacă vom fi suficient de prudenți în următoarele trei-patru zile. Măcar să ne bucurăm de prezent…într-o tabletă viitoare.

Dorel Cosma