I.G.F. -evenimentul anului

La Satu Mare, România, s-a desfășurat în perioada 5-8 mai un eveniment cultural de mare rezonanță internațională. Gala „I.G.F. Gold Star- Ex Oscar-2023” este evenimentul care aduce în fața spectatorilor oameni de mare valoare din domeniul culturii populare care, desfășurând o activitate intensă pe plan național și internațional sunt recompensați acum, pentru efortul și preocuparea permanentă de susținere a artei și culturii. În fiecare an acest important premiu se acordă și se organizează în una din țările membre ale Uniunii Mondiale de Folclor-I.G.F.

Biroul Executiv I.G.F a decis ca evenimentul să se desfășoare în România, la Satu Mare. În organizarea acestor zile, pe lângă Biroul Executiv I.G.F și Asociația Națională de Folclor din România s-au implicat activ Consiliul Județean Satu Mare, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare și Instituția Prefectului Satu Mare.

16 țări au răspuns invitației, Satu Mare devenind o capitală a culturii pentru câteva zile. Debutul acestor manifestări s-a marcat printr-o întâlnire deosebită la sediul Asociației Naționale de Folclor din România. Președintele Uniunii Mondiale  de Folclor I.G.F. prof. dr. Dorel Cosma și Robert Laszlo prim vicepreședinte al Asociației Naționale de Folclor din România și director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, au salutat oaspeții prezenți la eveniment și au prezentat o scurtă imagine a vieții culturale din această parte de țară.

Momentul deosebit al acestei dimineți a fost prezentarea și semnarea protocolului de colaborare dintre cele două mari organizații culturale mondiale: I.G.F și I.O.V. Cu această ocazie  președinții celor două mari organizații mondiale au prezentat activitatea și evoluția organizației pe care o conduc, evidențiind importanța colaborării internaționale în spiritul păcii și prieteniei. De altfel cele șase puncte ale protocolului privind exact extinderea acestor colaborări prin implicarea directă în cadrul festivalurilor internaționale cu caracter folcloric dar și prin extinderea la nivelul literaturii și a domeniului plastic.

Președintele I.G.F. prof.dr. Dorel Cosma și președintele I.O.V dr. Ali Abdula Khalifa au semnat acest protocol în aplauzele tuuror participanților.

Președintele Ali Abdula Khalifa a mulțumit pentru invitația făcută delegației I.O.V și și-a exprimat dorința unei colaborări reale și trainice. A mai intervenit în discuție Nicolas Charlety-președinte adj. IG.F. și președintele Confederației Naționale de Folclor-Franța, Benito Ripoli-președinte adj. și președinte Federația Națională de Folclor din Italia, Massom Al Mutaw᾿A -președinta secțiunii I.O.V din Bahrain și Fabrizio Cattaneo-secretar general I.O.V.

Președintele I.G.F-prof.dr. Dorel Cosma a mulțumit tuturor pentru discursuri și de asemenea tuturor delegațiilor prezente care și-au manifestat bucuria pentru acest protocol și pentru speranța unor realizări comune excepționale.

 

 

 

Președintele Consiliului Județean Potoki Csaba și prefectul Radu Roca -Satu Mare au invitat delegațiile prezente la o întâlnire în cadrul Palatului Administrativ. Pentru început, în biroul președintelui Consiliului Județean au fost invitați conducătorii I.G.F.: Dorel Cosma-președinte și adjuncții domniei sale, Nicolas Charlety și Benito Ripoli. A avut loc un schimb de păreri, după care toți delegații au fost invitați în Sala de Consiliu. Salutul de bun venit a fost adresat de președintele Consiliului Județean și de către prefectul județului. În numele organizatorilor au vorbit președintele I.G.F -Dorel Cosma și  Robert Laszlo-director.

Conducerea județului a fost informată despre activitățile I.G.F și despre importantul document de colaborare I.G.F.-I.O.V, semnat în această dimineați la Satu Mare.

Apoi au fost prezentate cele 16 delegații prezente, s-au oferit cadouri și s-au  făcut poze, traducerea fiind asigurată de doamna Doris Nedelea.

 

Gala I.G.F. Gold Star s-a desfășurat la Complexul „Poesis” într-un cadru deosebit de elegant, marcat de drapelele naționale ale țărilor participante. Trofeele, diplomele, distincțiile au atras de la început privirile tuturor celor prezenți.

Manifestarea a debutat cu intonarea Imnului României și cu cuvântul domnilor Dorel Cosma și Robert Laszlo, invitați în scenă de prezentatoarea Doris Nedelea. După informarea publicului cu privire la eveniment și la modul de realizare și acordare a premiilor, s-a trecut la acordarea distincției de „Artist Emerit” oferită artiștilor: Nicolae Mureșan, Petrică Mureșan și Maria Luigia Martino (Italia).

S-a trecut apoi la premiile I.G.F. Gold Star-Ex. Oscar care au fost acordate de reprezentanți ai I.G.F după prezentarea  unui laudațio din partea fiecărui președinte de Federație.

Au fost acordate următoarele  premii I.G.F GOLD-STAR:

CONSTANTINOS   PROTOPOPAS -CIPRU

ENZO COCA-ITALIA

ANDREI  GUOSSAROV-ISRAEL

RASA NORVILIENE-LITUANIA

IULIA DOSZNA-POLONIA

MARIA RITA MIRA-QUESIMOS DOS PINOS-SPANIA

SAVA NEGREAN BRUDAȘCU-ROMÂNIA

Seara a continuat cu acordarea a două titluri deosebite în mișcarea artistică I.G.F.  Astfe, titlul de SENATOR a fost acordat  domnului Benito Ripoli- Italia- președinte adjunct și președinte F.I.T.P.

Titlul de SENATOR-post mortem- a fost acordat fostului secretar general I.G.F. ROSEN  BOGDANOV, premiul fiind preluat de soția, Krasimira și fiul Boris.

Prezența delegației I.O.V. la evenimentul din Satu Mare a fost din nou remarcată prin schimburile de cadouri și distincții oferite reciproc  de conducerile I.G.F și I.O.V.

Momentele de premiere au fost intercalate de superbe minute muzicale susținute de artiștii consacrați Maria Luigia  Martino (soprană) și Constantino Michelini (tenor)-Italia, acompaniați de instrumentistul Nicușor Daroși.

Prezentarea evenimentului a fost asigurată cu profesionalism, în limbile română și engleză  de către doamna Doris Nedelea.

Finalul întâlnirii a marcat bucuria laureaților și a  delegaților  care au contribuit la realizarea acestui adevărat eveniment al anului.

De asemenea, titltlul de Artist Emerit al Uniunii Mondiale de Folclor IGF și premiul IGF-GOLD STAR (Ex Oscar) acordat la Satu Mare artistei SAVA NEGREAN BRUDAȘCU-ROMÂNIA.

Redactor: Raimond Petruț