PROF. DR. DOREL COSMA, REALES ÎN FUNCȚIA DE PREȘEDINTE A UNIUNII MONDIALE DE FOLCLOR IGF

În intervalul 1-5 septembrie 2023, în Haifa (Israel) au avut loc alegerile pentru noul Birou Executiv a Uniunii Mondiale de Folclor (I.G.F.) pentru perioada 2023 – 2027. Astfel, prof. dr. Dorel Cosma – președintele Asociației Naționale de Folclor din România (A.N.F.R.), a fost reales președintele Uniunii Mondiale de Folclor (I.G.F.). Pentru prima dată, în istoria Uniunii Mondiale de Folclor, România a avut trei reprezentanți cu drept de vot în Biroul Executiv: Dorel Cosma - președinte, Pahone Pop – trezorier general adjunct și Robert Laszlo – membru.

Au participat președinții Federaților de Folclor din 24 de țări, iar din România au fost prezenți: prof. Dr. Dorel Cosma- președintele Uniunii Mondiale de Folclor (I.G.F.), Pahone Pop –trezorierul general adjunct a Uniunii Mondiale de Folclor (I.G.F.), Robert Laszlo – prim-vicepreședintele Asociației Naționale de Folclor din România (managerul C.J.C.P.C.T. Satu Mare), Lucian Stroe – vicepreședintele Asociației Naționale de Folclor din România și Florin Coșoiu – fotograf și operator de imagine.

Din 2011 și până în prezent, prof. dr. Dorel Cosma – președintele Asociației Naționale de Folclor din România este și președintele Uniunii Mondiale de Folclor (I.G.F.), cu sediul istoric la Voiron (Franța) și sediul administrativ la San Giovanni Rotondo (Italia). Uniunea Mondială de Folclor s-a înființat în anul 1949, la Nisa (Franța) și are în componență un număr de 52 de țări din întreaga lume.  Activitatea și misiunea organizației mondiale este de a promova cultura populară și corespondențele cu arta scrisă și arta cultă din întreaga lume.

În urmă cu patru ani, în conducerea Asociației Naționale de folclor din România a fost ales și Robert Laszlo, ocupând funcția de prim-vicepreședinte, iar ca și semn al aprecierii pentru munca desfășurată, Biroul Executiv al Asociației Naționale de Folclor din România a decis mutarea sediului la Satu Mare.

 I.G.F. organizează, începând cu anul 2008, unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale festive, premiile I.G.F. Gold Star (ex. „Oscar” în Folclor). Această manifestare se organizează anual, în țări diferite, cu propuneri de șase- opt personalități din cultura întregii lumi. Anul acesta, manifestarea a avut loc în România - Satu Mare, la începutul lunii mai.

Planul de management aprobat, în cadrul ședinței Biroului Executiv a Uniunii Mondiale de Folclor, prevede pentru acest mandat o serie de activități atât cu preponderență folclorică, cât și dezbateri, simpozioane, expoziții, schimburi literare, manifestări coregrafice, ce vor avea loc în diverse colțuri ale lumii. Astfel, se va promova atât ideea utilității și cunoașterii exacte a culturii populare, cât și legătura deosebită între cultura populară și cultura în general.

 

Componența Biroului Executiv Uniunii Mondiale de Folclor (I.G.F.) pentru mandatul 2023- 2027

 

Președinte: prof. dr. Dorel Cosma - Romania;

Președinte adjunct: Nicolas Charlety – Franța;

Președinte adjunct: Tobias Rinaldo – Italia;

Vicepreședinte: Amen Kassem - Israel;

Vicepreședinte: Malgosia Broda – Polonia;

Vicepreședinte: Birute Akelatiene - Lituania;

Vicepreședinte: Franco Megna – Italia;

Secretar General: Zelida Stulesatz – Franța;

Secretar General Adjunct: Maria Kolobych – Ucraina;

Trezorier General: Rene Sourisseau - Franța;

Trezorier General Adjunct: Phone Pop - Romania;

Avocat - expert Juridic: Nidal Kassem - Israel;

Responsabil Zona Asiei: NghiemXuan Dong – Vietnam;

Membru: Josef Revak - Slovacia;

Membru: Muratt Huriytt – Turcia;

Membru: Robert Laszlo – România;

Membru: Stefan Kovacevic – Croația;

Membru: Michalis Lanitis - Cipru;

 

Senator I.G.F. Luigi Pompilio – Italia;

Senator I.G.F. Benito Ripoli – Italia.

Consilieri ai președintelui: Doris Nedelea, Lucian Stroe, Bianca Angela Cionca, Florin Coșoiu.

 

DORIS NEDELEA