Sărbătoarea românilor, Cehia 2023

Asociația Românilor din Republica Cehă a organizat la Praga, în data de 10 septembrie 2023, intre orele 13.30 – 21.00, Sărbătoarea românilor din Republica Cehă, editia a XI a - 2023.

Acțiunea s-a desfășurat la  sediul Secției Etnografice (Musaion) a Muzeului Național din Cehia, pe terasa din spatele muzeului, amplasată în Parcul Kinski din Praga 5.

Evenimentula fost finanțat cu sprijinul Departamentului Pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României și a fost patronat de către Ambasada României la Praga, Primăria Praga 5 si s-a realizat în colaborare cu Muzeul Național din Cehia - secția etnografică MUSAION.

Oaspețiisărbătorii: doamna Antoaneta BARTA, ambasadoare aRomâniei la Praga, domnul Viorel Covalciuc, chargé d’affaires a.i.,  din parteaAmbasadei Republicii Moldova la Praga, domnul Judr. Petr Lachnit din parteaconduceriiprimărieiSectorului 5 din Praga, care este atât partener, cât si sponsor, domnul Zdeněk ŘEHAK, vicepresedintele Consiliului judetean Ústí nad Labem, domnul Ionut MUNTEANU, directorul ICR Praga,  domnul prof. dr. Dorel COSMA, președintele IGF, organizatiamondiala de folclor, impreuna cu trezorierulorganizatiei, domnul Pop PAHONE, domnul Zdeněk TOFEL, redactorRadio- Tv Ostrava pentru cultura tradițională si director al Festivalului International de Folclor din regiunea Valašsko, directorul Festivalului International de folclor „Dylen“ din Karlovy vary,directorul festivalului International de folclor din Tuchlovice, doamnaprof.dr.Libuse VALENTOVA, presedinta Asociatiei Cehia - Romania si domnul Andrei DANCIU, preotul paroh al comunitatiiromanesti din Praga.

De asemenea, au fost prezenti reprezentantii firmelor care au sponsorizat Sarbatoarea Romanilor dintre care mentionampe domnul Daniel VASILACHE, directorul general al OMV din Cehia si domnul Dan TIMOTIN , directorul general al firmeiCOCA COLA din Cehia.

Programul artistic a fost deschis si interpretat cu maiestrie, de catre:

Ansamblul de cânteceși dansuri populare „Plaiurile Mioriței“ din Buzău – România, care a fostînsoțit de cătredomnul Ciobanu Adrian, directorul adjunct al Centruluijudețean de culturășiartăBuzău, , de reprezentanta doamnei Amelia PAPAZISSU, artistpopular, declarată„Tezaurumanviu“de către UNESCO, specialistăînțesături din păr de capră, de către domnulEmil CIUBOTARU, cunoscut pictor buzoian  si de catrefamilia TRIF Mariana si TrifSandel, mesteripopulari.

Pe scenă au mai urcat:

-       formațiaromaneascapragheză de muzică rock „30 Music Street“ care au interpretatun program variat si de foarte buna calitate,fiind o formatie cunoscuta in Praga si in general in Cehia.

-       doamna Rodica MOSKOVCIUC STEGARESCU, care a interpretat cu maiestrie, fiind foarte mult aplaudata de catre spectatorii prezenti,melodii romanesti foarte cunoscute care au fost fredonate si de catre romanii prezenti.

-       au fost de asemenea prezenti pe scena si copii romanilor prezenti la sarbatoare, coordonati de catre doamna Ioana VITELARU membra a Comitetului director al asociatiei romanilor din Cehia si de asemenea ei au avut un si un colt special dedicat copiilor unde au functionat doua standuri pentru copii dintre care «  Biblioteca copiilor », al doamnei Ana Engrth Radulet, membra a Comitetului director al ARRC, a avut un succes real, acestia cumparind multe dintre cartile pentru copii expuse.

-       copii romani au avut si o echipa de dans « Lyra Dance group » care a interpretat cu multa maiestrie un program de dansuri moderne,mult apreciat de cei prezenti.

-       finalul prgramului a fost prezentat de catre formația „Moldovenii în Praga”, care a prezentat cu talent  si maiestrie, cintece romanesti de petrecere, care au fost foarte apreciate de catre cei prezenti, incingindu-se o hora mare care nu s-a terminat decit odata cu incheierea programului, la orele 21.00 si aceasta dupa ce artistii au fost foarte greu lasati sa termine programul,pentru ca romanii prezenti nu se mai saturau sa asculte si sa danseze pe melodiile romanesti foarte cunoscute pe care le-a interpretet aceasta formatie.

Succesul programului artistic este evidentiat si de faptul ca toate personalitatile cehe din domeniul culturii traditionale, prezente la eveniment, au ramas sa vada si sa asculte programul pina la capat astfel ca, se poate spune fara exagerare, faptul ca nu au facut un gest de complezenta ci chiar au gustat cu placere programul artistic, ca sa nu mai vorbim despre ceea ce au gustat si laudat la salonul de gastronomie traditionala romaneasca organizat de catre Asociatia Romanilor in micul restaurant din cadrul Muzeului Etnografic al Muzeului Natiional din Cehia. Sarmalele, mititeii, corba de burta si de perisoare ca si placintele traditionale romanesti, alaturi de vinuri romanesti, medaliate la diferite consursuri internationale, inclusiv din Cehia, au avut un succes deosebit, fiind foarte apreciate de invitati. 

Încompletareaprogramuluia fostorganizată o tombolă cu numeroase premii care, de asemenea a avutsucces, ca in fiecarean la Sarbatoarea Romanilor din Cehia.

Editia din acest a Sarbatorii Romanilor din Cehia, a fost apreciata la note maxime de catre personalitatile prezente, in frunte cuexcelentasa DoamnaAntoaneta BARTA, ambasadoarea Romaniei la Praga, alaturi de domnul prof. dr. Dorel COSMA, presedintele Asociatieimondiale de Folclor IGF (care a putut aprecia evenimentul in comparatie cu alte evenimentesimilare din cele 49 de tari in care activeaza IGF) si de celelalte personalitati prezente, care au felicitat pe domnul ing. Nicolae DEDULEA, presedintele ARRC- Asociatia Romanilor din Cehia, pentru succesul acestui eveniment, care a reunit la Praga, peste 800 de romani si prieteniai Romanilor din Cehia.

Succesul editiei din acest an, este rezultatul efortului colectiv al ComitetuluiDirector al ARRC si al prietenilor asociatiei, fara a caror colaborare nu se putea ajunge la acest rezultat si ca urmare trebuie sa mentionam efortul si munca depusa, in ordine,  de catre doamna Irena PASTRAMAGIU, vicepresedinte, doamna Alina MEDINTU, doamna Ioana VITELARU, doamna AnaEngrthRadulet, domnul Sorin MARIN, domnul Andrei DANCIU, doamna Manuela SEFKHETOVA, doamna Rodica MOSKOVCIUK STEGARESCU, domnul av. Pavel KLIMA.

 

COMITETUL DIRECTOR

Praga, la data de 12. 09. 2023