
Joi seara, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca a găzduit în foaierul său, cu generozitatea cu care deja a obișnuit, un eveniment cultural ce se cuvine a fi consemnat. Artele vizuale și arta cuvântului scris s-au împletit armonios într-un melanj pentru care protagoniștii, invitații și gazda manifestării, dr. Sorina Stanca, managerul bibliotecii, merită toată aprecierea.
Într-o seară frumoasă de aprilie, publicul clujean s-a bucurat de mesajul transmis prin forța imaginii și a cuvintelor în cadrul TranSILVAnicaʼitineRARia, vernisajul expoziției personale semnate Lucian Dobârtă, un ciclu de „metAforisme vizuale”, așa cum el însuși le-a denumit, prilej cu care au fost aduse în atenția noastră și două dintre volumele a căror copertă a fost ilustrată de către artist: „Acasă în cer”, coord. Cornel Udrea și „Elogiu cititorului”, de Zorin Diaconescu, ambele apărute la editura clujeană Școala Ardeleană.
Despre creația lui Lucian Dobârtă, amintirile frumoase care îi leagă într-o strânsă prietenie și colaborarea profesională rodnică au vorbit Mircea Albu, curatorul expoziției deschise la BJC „Octavian Goga”, prof. dr. Dorel Găină, prof. dr. Cristian Cheșuț, scriitorii Cornel Udrea, Ion Mureșan și Zorin Diaconescu, editorul Vasile George Dâncu și artistul plastic Ovidiu Avram. Moderatorul întâlnirii a fost jurnalistul cultural Demostene Șofron.
Expoziția TranSILVAnicaʼitineRARia ne intermediază contactul cu o serie de lucrări ce abordează o paletă vastă de teme și moduri de receptare. Amintesc câteva dintre ele: iubirea, religia, timpul, relațiile interumane, corupția. Titlurile (bilingv română – engleză, trad. Zorin Diaconescu) fac trimitere la sintagme, concepte, citate cu tradiție veche în mentalul colectiv: „Iubirea înseamnă să renunți la frică”, „Copiii sunt mugurii vieții”, „Nimeni nu-i profet în țara lui”, „Secretul înțelegerii în lume este toleranța”, „Orice sfârșit e un nou început”, „Învață-ți copiii că libertatea se dobândește prin iubire, luptă și sacrificiu”, „Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri”, „Atitudinea contează!”, „Reclama e sufletul comerțului, iar sufletul reclamei e comerțul”, „Unde nu-i cap, vai de picioare”.
O viziune personală, ce recurge la esențializare prin întrepătrunderea și închegarea diferitelor simboluri, lucrări bogate în contraste vizuale, la nivel coloristic și tematic cu care Lucian Dobârtă ne surprinde și de această dată. Artistul a valorificat întâlnirea cu publicul clujean pentru a oferi o explicație asupra titlului actualei sale expoziții, evidențiind literele scrise cu majuscule – SILVA RAR – o trimitere la defrișările semnificative ce au loc în România.
Iulia GHIDIU