CUCERITORUL

Reporterul sportiv clujean Laszlo Ferenc semnează un articol în ziarul ,,Igazsag”, din 18 aprilie 1973,în care ,printre altele ,a consemnat și o amintire referitoare la tabăra de depistare , a talentelor sportive ,tabără organizată la Cluj de Federația Română de Tenis de Masă în 1952,din care citez : ,, Tabăra de copii se antrena în Sala Armatei sub supravegherea lui Farkaș Paneth, Sari Szasz- Kolozvari și Ella Zeller. Copiii erau în jurul vârstei de 10-12 ani .Antrenorul Paneth i-a atras atenția reporterului  asupra a doi copii, un băiețel și o fetiță . Băiețelul nu avea încă 11 ani ,era din Bistrița ,era mediumul colegilor ,îi dădeau într-una lacrimile ,din temiri ce .Era Radu Negulescu ,care a devenit timp de mulți ani un nume de referință în tenisul de masă național ,european și mondial….’’(n.n.-fetița era de 12 ani ,venea din Băile Herculane- Maria Golopența, căsătorită  Alexandru, și ea devenind o stea a tenisului de masă mondial ).

        Perioada ,,lacrimilor ” va trece însă ,Radu devenind un adevărat cuceritor pentru toți cei din juru-i. O calitate deosebită pe care constați că o are dacă ai posibilitatea să-l surprinzi în mai multe ipostaze .Impropriu spus că această calitate ,de a fi cuceritor ,e doar una în realitate la el, aceasta constă dintr-un buchet de însușiri pe care el le etalează în funcție de situații .

       Era cuceritor încă de la prima vedere ,cum arăta în ,,lume ’’,cu o structură fizică de invidiat prin armonia corporală și o frumusețe fizică moștenite de la părinți ,recunoscuți și ei ca având aceste însușiri .

      Nu era de ajuns cucerirea la vedere,acesteia adăugându-i pentru auz timbrul vocii, când îți vorbea mereu muzical , unduitor , folosind cuvinte de ,,dicționar’’ nu de jargou, niciodată punându-și interlocutorul în situația de a se simți jignit sau jenat .

     Te cucerea apoi prin popularitatea sa ,felul deschis , apropiat și prietenos de a se manifesta în orice companie făcându-se mereu plăcut și dorit de a fi companion. Despre Radu se mai poate spune că-și demonstra această calitate prin perseverența și dorința de a cunoaște cât mai multe, de a pătrunde cât mai adânc în spațiul încă nepătruns al cunoașterii și a-l cuceri treptat prin învățare.

    Și, nu în ultimul rând, își mai demontra această calitate în postura de sportiv, când la masa de ping-pong și cu paleta în mână Radu arăta cu adevărat un cuceritor în acel sens al cuvântului care reprezenta învingătorul. Învingător cuceritor pentru că ,întodeauna a căutat să etaleze că e stăpânit și se conduce de spiritul olimpismului în sport ,acela de a învinge,dominat însă numai de spiritul fair-play-ului.

     Iar Radu Negulescu ,de cele mai multe ori,atât cât a făcut sport de înaltă performanță ,indiferent de nivelul competiției , se număra printre învingători . Printre cuceritorii de lauri .Îi stau mărturie rezultatele înregistrate de el la mesele de joc , amintind și noi dintre acestea :

  • 4 titluri de campion național de juniori ;
  • 23 de titluri naționale de seniori ;
  • 5 titluri de campion european de juniori ;
  • De 5 ori câștigător cu echipa CSM.Cluj a Cupei Campionilor Europeni ;
  • Vicecampion al Europei la seniori ;
  • 2 locuri –IV- la Campionatul European de seniori cu echipa ;
  • 4 titluri de Campion Balcanic ;
  • Campion  Internațional al Belgiei (4),URSS (3),Cehoslovaciei, Poloniei, Iugoslaviei (3), și României (5) ;
  • Maestru emerit al sportului din 1999 ;

Iar pe lângă meritele din sport nu sunt mai prejos nici cele ca medic :

  • Absolvent al Facultății de Medicină (1966);
  • Doctor în științe medicale (1974);
  • Bursier Humboldt ca docent (1976);
  • Medic primar ginecologie –obstetrică (1980);
  • Membru onorific al Centrului de Medicină Prenatală (2003);
  • Visiting profesor al Universității ,,Iuliu Hațieganu ’’ (2005);

Rândurile de mai sus sunt adresate marelui prin faptele sale , ca medic și sportiv român ,Radu Negulescu , cu prilejul împlinirii vârstei de 80 de ani,in 22 martie 2021(născut în 22 martie 1941, la Sibiu ) trăitor din 1981 în Germania ,aspect despre care mai târziu face următoarea remarcă în cartea sa biografică ,, Viitorul vine din trecut ” adresâdu-se tinerei generații:  ,,…plecați din țară să învățați ! Asta da, dar întoarceți-vă la timp cu cunoștințe noi acasă,ca să ajutați oamenii de aici.Locul intelectualului adevărat este alături de poporul său și la bine și la greu . Eu nu am făcut chiar așa și-mi pare rău…”

                   La mulți ani, Radu Negulescu !

 

                                                                                                Vasile Jimboreanu