FOLCLORUL PE TIMPUL PANDEMIEI ...

Trecem cu toții printr-o perioadă dificilă ... deși lucrurile par momentan, să se relaxeze încet, ne confruntăm în continuare cu probleme zilnice, datorită acestui virus care și-a făcut simțită prezența mai mult decât ne-am fi așteptat poate, cei mai mulți dintre noi.

Cu toate acestea, încercăm să găsim soluții pentru a nu staționa și aici mă refer în special la ceea ce înseamnă cultura, dar mai ales folclorul, deoarece despre acest domeniu este vorba în acest articol. 

Pe timpul stării de urgență am încercat să menținem legătura cu toți membrii Asociației Naționale de Folclor din România, fie pentru a le transmite câteva gânduri de liniște și sănătate, fie pentru a-i consulta în vederea continuității activității, chiar și prin mediul online.

Am reușit să schimbăm idei, păreri ... ne-am dorit să rămânem uniți și să nu dezbinăm ceea ce am reușit de-a lungul anilor să formăm ... o familie a folclorului național și internațional.

Așa cum ne-am propus încă din luna martie, pe când aflam că urmează să intrăm în starea de urgență, pe parcursul acestor două luni și jumătate ne-am străduit să punem la cale câteva planuri de viitor cu membrii Uniunii Mondiale de Folclor dar și cu directorii ansamblurilor folclorice ce fac parte din Asociația Națională de Folclor din România. Despre manifestările culturale la care ne-am gândit însă, vom vorbi/vom scrie într-un alt articol. 

Acum, am dori să vă prezentăm un scurt rezumat al Asociației culturale ”Românașul - Bum”, în special al Ansamblului Folcloric Românașul al Universității Tehnice din Cluj-Napoca. 

Cu această ocazie, doresc să-i mulțumesc directorului artistic, Lucian Revnic, pentru bunăvoința și promptitudinea de care a dat dovadă, răspunzând propunerii noastre - de a ne prezenta pe scurt, activitatea ansamblului pe timpul pandemiei și bineînțeles planurile de viitor. 

 

”Buna ziua Doris.

În primul rând, prin intermediul tău, aș vrea să transmit cele mai călduroase salutări de prietenie, ție, familiei tale, familiei ANFR și tuturor prietenilor folclorului românesc.

În timpul carantinei, Ansamblul Folcloric Românașul, în principiu a stat cuminte. Teoretic. Practic, am înregistrat pe rând, cum am putut și cu cine am putut din orchestra, un CD cu niște piese orchestrate de dirijorul și orchestratorul nostru (bistrițean de-al tău), prof. Alex HATFALUDI. Întreg materialul a fost înregistrat între 25.03-01 .05. 2020, în studioul HatfaMusic.

De asemenea, una dintre solistele noastre, Raluca Codori, a participat la un festival studențesc online, organizat de Ministerul Tineretului și Casa de Cultură a Studenților din Pitești.

În ceea ce privește ansamblul, participă în această perioadă, tot online, la un festival mondial de folclor, organizat de International Folklore Festival of Brazil - Virtual themed "The Folklore Get us Together and the Earth Dances for the Peace".

În rest, așteptăm vremuri mai bune, în speranța reîntâlnirii cu prietenii ANFR pe aceași scenă.

Cu prietenie,

Lucian REVNIC

Director Artistic al Ansamblului Folcloric Romanasul al Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca -Romania. ”

 

Dorim să  transmitem felicitările nostre întregului ansamblu ”Românașul” din Cluj-Napoca și sperăm într-o revedere artistică cât mai curând ! 

 

Doris NEDELEA